Jak upiec chleb pszenny z suchym zakwasem

Poradnik dodany przez: Topor1789
23423 0

Na początek czas wykonania tego przepisu na chleb domowy. Cały proces nie będzie trwał dłużej niż trzy godziny. Czas podany łącznie z czasem potrzebnym na pieczenie chleba. A sam chleb będzie przepyszny. Gruba skóra, delikatny miąższ i ten zapach ... tak, to wszystkie rzeczy jakie może posiadać najlepszy chleb pszenny

Taki chleb na suchym zakwasie będzie smakował jak ten na prawdziwym a kanapki z takim chlebkiem to będzie coś wyjątkowego. Teraz każdy w domu będzie chciał kanapki. Pewnie nawet na obiad zamiast jakiegoś dania wykorzystasz taki domowy chleb

Warto sprawdzić a nawet powiem więcej, trzeba sprawdzić, ponieważ teraz już w piekarniach nie robią tak dobrego pieczywa. Robiąc masowo nie opłacałoby się to nikomu ponieważ proces 3 godzin jest co prawda nieduży jeżeli chodzi o warunki domowe, ale w warunkach masowej produkcji, 3 godziny to dużo. 

I jeszcze jedna informacja co do pieczenia chleba w domu i do samego przepisu. Dodając wodę, nie sugerujcie się tak bardzo ilością wody, co bardziej chłonnością mąki

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej chlebowej typ 720
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 7 gram zakwasu w proszku (lub tyle ile producent przewiduje na 50 dag mąki)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 i 1/4 szklanka (310 ml) wody o temperaturze pokojowej
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • do podsypywania:
  • 4 łyżki mąki pszennej

Do poradnika Jak upiec chleb pszenny z suchym zakwasem przypisano następujące tagi:

pieczywo pieczenie chleba chleb pszenny pieczenie chleba w domu przepis na chleb chleb domowy chleb na suchym zakwasie

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak upiec chleb pszenny z suchym zakwasem skomentowało 1 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...