Jak upiec fenomenalnie prosty chleb

Poradnik dodany przez: SkutecznieTv 15 Jan, 2011 - Pieczywo
150939 4.67

Chrupiący, świeży, domowy chleb ... marzenie, prawda? A gdyby tak można było upiec 2 przepyszne bochenki i mieć go zawsze pod ręką? Z tym przepisem to naprawdę możliwe:) Przygotowanie tego chleba zajmuje nie więcej niż 2 godziny, z czego "czystej pracy" jakieś 15 minut, reszta to czekanie na wyrośnięcie ciasta oraz pieczenia. Banalnie proste, a w efekcie czeka nas ciepły, pachnący chlebek z chrupiącą skórką, który nie tylko zadowoli nasze podniebienia, ale zbierze pochwały od gości. Dla mnie super! Zapraszam do obejrzenia!

Składniki:

  • (na 2 bochenki):
  • 1 kg zwykłej mąki pszennej
  • (można pół na pół mąki typu 500 z mąką 650)
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki otrąb pszennych
  • 3 łyżki słonecznika (i/lub nasion lnu)
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka soli
  • (ja dodaję też szczyptę ziół i czerwonej papryki do smaku)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki octu
  • (ocet można pominąć ale daje ciekawą "imitację chleba na zakwasie”; mieszam go z wodą)
  • 1 litr ciepłej wody
  • * można mniej tj. ok. 3/4 litra ale wówczas wprawdzie ciężej połączyć składniki ale są mniejsze dziury w chlebie (czyli jest lepszy np. na kanapki)
  • * można wymieszać wodę pół na pół z piwem - wówczas chleb ma lepszy smak

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak upiec fenomenalnie prosty chleb przypisano następujące tagi:

domowy upiec pieczenie chleb pieczywo chlebek chlebka chrupiący bochenek

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak upiec fenomenalnie prosty chleb skomentowało 6 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...