Jak upiec indyka

Poradnik dodany przez: BestRecipes
14150 0

W pieczeniu indyka prym wiodą Amerykanie. W końcu u nich to tradycyjne, narodowe danie świąteczne. Ale u nas indyk też coraz częściej staje się ulubionym mięsem, które przecież jest chude i delikatne w smaku. Pieczony indyk to nie tylko pomysł na danie na specjalne okazje. Fakt, przygotowanie i upieczenie dorosłego indyka to zadanie na kilka godzin bojów kuchni ale mięsa będziemy mieli też na kilka dań. A indyk na zimno tez jest bardzo dobry. A jaka sałatkę można z niego zrobić ... ale to już temat na inny poradnik. Pieczony indyk najlepszy jest oczywiście z odpowiednim farszem. Polecamy go nafaszerować bekonem, grzybami i ziołami. Po upieczeniu będzie genialny. Indyk faszerowany to danie, które po prostu będziemy my i nasi goście długo pamiętać. Z tym przepisem na indyka też unikniesz problemów związanych z wysuszeniem mięsa. Indyk tak samo jak szynka ma tendencje do wysuszania się. I to w sumie jest jedyna rzecz na która najbardziej trzeba uważać przy jego pieczeniu

Składniki:

  • 1 cały indyk (około 5.5 kg)
  • 120 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz do smaku
  • Sos:
  • szyjka i podroby z indyka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek świeżego tymianku lub rozmarynu
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 60 ml wina białego lub czerwonego

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak upiec indyka skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...