Jak upiec karkówkę marynowaną w sosie sojowym

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Wieprzowina
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 05.01.2018 / 11:59
  • Odsłony: 1 392
  • Ocena: 4.00
  • Głosy: 1
  •  

Poradnik dodany przez:

ambasadasmaku

Do poradnika jak upiec karkówkę marynowaną w sosie sojowym przypisano następujące tagi:

Szukasz pomysłu na niedzielny lub świąteczny obiad? Chciałabyś zaskoczyć gości lub domowników nowym, niebanalnym daniem? Może warto stworzyć jakieś danie z piekarnikaKarkówka z piekarnika to doskonały pomysł! W tym filmiku zobaczyć można w jaki sposób przygotować karkówkę, tak by mięso smakowało wszystkim, którzy go spróbują, nawet wybrednym dzieciom czy bardzo wymagającym dorosłym. Na początek musimy zrobić marynatę do mięsa. Nie trwa to długo ani nie wymaga specjalnych umiejętności. Do jej przygotowania potrzebujemy posiekanego świeżego czosnku, starkowanego korzenia imbiru, soku z cytryny, sosu sojowego, dwóch łyżek miodu. Wszystko razem mieszamy w misce i przelewamy do naczynia żaroodpornego. Dobrej jakości fragment wieprzowiny zanurzamy i zostawiamy w marynacie, przykrywamy naczynie pokrywą oraz wkładamy je do lodówki na co najmniej dwadzieścia cztery godziny. Pamiętajmy, by co sześć godzin przewrócić mięso na drugą stronę, by mogło równomiernie skruszeć i przejść aromatem. Po upływie określonego czasu wyjmijmy mięso, odlejmy część marynaty do rondla i wstawmy karkówkę do piekarnika, by piec ją odkrytą w 201 stopniach Celcjusza przez pół godziny. Później obniżmy temperaturę pieszczenia do 160-170 stopni oraz przykryjmy naczynie. Od czasu do czasu polejmy karkówkę marynatą. W czasie pieczenia przygotujmy sos. Do marynaty dodajemy cukru i miodu, całość zagotowujemy i przefiltrowujemy przez sito. Po upieczeniu pozwólmy naszemu daniu z piekarnika odpocząć przed podaniem na stół. Ta karkówka pieczona w połączeniu z przygotowanym przez nas sosem smakuje wyśmienicie!

  • SKŁADNIKI

  • • karkówka w całości, umyta i osuszona
  • • 2 łyżki świeżego imbiru obranego i startego na tarce
  • • 120-150 ml sosu sojowego
  • • 2 łyżki miodu
  • • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • • sok z 1 cytryny

Kategoria: Dania mięsne > Wieprzowina

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak upiec karkówkę marynowaną w sosie sojowym skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków