Jak upiec roladę z boczku

Poradnik dodany przez: alf500
17140 5

Rolada z boczku to pomysł na danie prosto z piekarnika. Nie ma co ukrywać, że pieczony boczek to kaloryczne szaleństwo ale ten smak wynagradza wszystko. Po upieczeniu dobrego kawałka boczku według tego przepisu, nasza rolada z boczku powinna ostygnąć zanim się do niej zabierzemy. Jednak każda z was się przekona, że mając faceta w domu, nie tak łatwo będzie obronić to danie przed przedwczesnym podjadaniem :) Pieczony boczek daje jeszcze niesamowicie przyciągający aromat prawdziwego mięsa, co jeszcze bardzie powoduje chęć jego spróbowania. No ale na ciepło nie jemy ... a przynajmniej nie powinniśmy.  A i pamiętajcie, że czas pieczenia to jedna godzina w w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Pieczenie boczku nie jest trudne i tak naprawdę o smaku decydują dodatki. No tylko uważajcie aby nie zapomnieć o tym, że coś nam się smaży w piekarniku aby nie przypalić naszej rolady z boczku. A jeżeli lubicie takie mięso z chrupiąca skórką to już prawie gotową roladę można podsmażyć na patelni.

Składniki:

  • boczek bez skóry 700 g
  • sól gruboziarnista
  • czosnek
  • tymianek
  • majeranek
  • ostra papryka
  • pieprz
  • rozmaryn
  • sznurek
  • woreczek do pieczenia

Film znajduje się w:

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak upiec roladę z boczku skomentowało 1 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...