Schab pieczony to wystawne danie, które przeważnie podawane jest na większych imprezach, jak święta, bale czy też bankiety, choć nie ukrywam, że w domu również można sobie przyrządzić takie danie i to bez większej okazji. Schab ze śliwką czy też schab z morelą to wspaniała propozycja i szczerze mówiąc jedna z moich ulubionych potraw. Oczywiście wystarczy do tego kawałek schabu i owoce lub jeżeli ktoś woli inne nadzienie. W ten sposób powstaje nam schab faszerowany, który wystarczy jedynie upiec, aby zadowolić podniebienie swoje i bliskich. Wspominałem, że pieczony schab to wystawne danie i owszem, jest one wytworne, ponieważ wspaniale pasuje na wyniosłe okazje ale cena składników nie wyklucza przepisu na schab, z codziennego menu. Jak już wiecie w tym poradniku schab będzie faszerowany na 3 różne sposoby. Będzie schab pieczony w tradycyjny sposób, schab ze śliwką i morelą oraz rolada ze schabu. Każde z tych dań możemy spokojnie przyrządzić na niedzielny obiad, jak i również na wizytę gości.