Jak wykonać choinkę z pierników

Poradnik dodany przez: AKrociak
6709 0

Słodkie ozdoby świąteczne to prawdziwy klimat rodzinnych świąt. Nic tak nie przywodzi na myśl świątecznej atmosfery jak wieszane na choince słodycze oraz pierniki, czyli dekoracje do schrupania. Dzisiaj zobaczycie, jak zrobić choinkę z pierników – ta efektowna dekoracja jest o wiele prostsza, niż się wydaje.
Oczywiście można wykorzystać do niej tradycyjne, staropolskie wypieki, czyli pierniki dojrzewające. Te jednak potrzebują czasu, więc jeśli szukasz pomysłów na dekorację na ten rok, wypróbuj ekspresowy przepis na pierniki.
Potrzebne będą foremki do wykrawania ciastek w kształcie gwiazdek o różnych rozmiarach. W każdym z nich wykonujemy po dwa pierniki. Możesz zrobić piernikowe ozdoby świąteczne mniejsze lub większe i w dowolnej ilości i ozdobić nimi wigilijny stół albo szopkę. Worki cukiernicze z końcówkami do zdobienia pozwolą wykorzystać lukier królewski to przybrania naszych piernikowych drzewek. Jest on lepszy do dekorowania niż tradycyjny lukier z samego cukru i wody, pozwoli więc pięknie przyozdobić piernikowe choinki. Możesz nadać ozdobą formę śniegu lub łańcuchów i bombek – co tylko podpowie Ci fantazja.

Aby wykonać przepis na pierniki potrzebujesz następujących składników:

4 ¾ szklanki mąki pszennej
½ szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
240 g masła
¾ szklanki cukru pudru
1 szklanka miodu
1 duże jajko
szczypta soli

Lukier królewski:
- 90 g białek
- 450-500 g cukru pudru
- 2-4 krople soku z cytryny

Suche składniki dokładnie przesiewamy, mokre ubijamy i łączymy całość. Dokładnie wszystkiego dowiesz się z filmu.
I słodkie, pachnące ozdoby świąteczne gotowe!

Składniki:

  • Facebook:
  • https://www.facebook.com/Cojapiek%C4%99-1502615626708801/?fref=ts

Do poradnika Jak wykonać choinkę z pierników przypisano następujące tagi:

słodycze wypieki pierniki ozdoby świąteczne przepis na pierniki lukier królewski

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak wykonać choinkę z pierników skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...