Kuchnia japońska niewątpliwie cieszy się coraz większą popularnością. Co w sumie jest bardzo zrozumiałe. Przede wszystkim jest zarówno pyszna, ale i bardzo zdrowa. Potrawy są bardzo różnorodne i ciekawe w smaku. Wszystkie składniki można kupić, albo w delikatesach, albo też zamówić przez internet. Warto poznać różne przepisy kuchni japońskiej, które można wykorzystać przygotowując dania specjalne. To także świetny pomysł na obiad. Zasmakuje nawet najbardziej wybrednym osobom. Dzisiaj przygotujemy japoński Oden. Będziemy potrzebować bulionu. Warto go przygotować wcześniej, dzięki temu przygotowania dania nie zajmie nam wiele czasu. Danie Oden to tzw kociołek, czyli danie jednogarnkowe. Taka zupa jest naprawdę sycąca. Przygotowanie zupy Oden jest banalnie proste. Wystarczy tylko umieścić wszystkie składniki w dużym garnku i zalać bulionem. Zatem w garnku umieszczamy tofu, najlepiej wybrać tofu naturalne. Dodajemy białą rzodkiew, ciasto Oden, korzeń koniaku. Całość zalewamy bulionem. Dodajemy jeszcze sól, cukier, sos sojowy. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż składniku zmiękną. Na samym końcu umieszczamy jeszcze w garnku gotowane jaja kurze i całość ponownie chwilę dusimy. Takie danie specjalne można przygotować nawet bez okazji. Zatem kuchnia japońska to nie tylko sushi, ale również przepyszne i pożywne zupy. Warto wykorzystać naprawdę różne przepisy i poznać kuchnię całego świata. Mocny aromat i intensywny smak tego dania doskonale działa na kubki smakowe. Warto jeść je również dlatego, że jest bardzo zdrowe, ale również dietetyczne. Ma naprawdę niewiele kalorii, zatem polecane jest również dla osób będących na diecie.