Mini burgery z serem cheddar to idealny pomysł na obiad i nie tylko. Proste składniki i łatwe wykonanie to również wspólne mianowniki, jeśli chodzi o jedzenie na imprezę. Ta propozycja jest dodatkowo nie tylko smaczna, ale również efektowna. Co jest potrzebne? Przede wszystkim: wołowina, sól, pieprz, olej, cebula, czosnek, przecier pomidorowy, sos sojowy, słodka papryka i ostra papryka, tymianek, syrop klonowy, majonez, małe bułki, ser cheddar w plastrach, sałata, pomidor oraz korniszony. Do ozdoby niezbędne są także długie wykałaczki.
Na początku należy podsmażyć mięso wołowe. Należy to zrobić bez użycia oleju, wołowina powinna być wcześniej obtoczona w soli i pieprzu. Po podsmażeniu należy zdjąć mięso z patelni, a na jej miejsce wlać olej i podsmażyć cebulę i czosnek, następnie dodać przecier, syrop klonowy, sos sojowy, paprykę słodką i ostrą oraz, na końcu, tymianek. Mięso wołowe należy zalać powstałym sosem i piec przez 3, 5 godziny w temperaturze 40 stopni.
Podstawą tego dania z wołowiny jest szarpana wołowina. Po upieczeniu należy więc poszarpać mięso widelcami i wymieszać z sosem.
Teraz należy przeciąć bułki, posmarować je majonezem, położyć liście sałaty, wołowe mięso, ser, plaster pomidora, na górze położyć korniszony i przymocować całość długą wykałaczką. Tego typu jedzenie na imprezę jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Pozwala również na wygodne jedzenie, dzięki długim wykałaczkom. Warto zdecydować się na taki posiłek zamiast wyprawy na gotowe jedzenie typu fast food, ponieważ takie dania z wołowiny zrobione w domu są także również zdrowsze.