Jak wykorzystać daktyle w kuchni

Poradnik dodany przez: Granny
9559 0

Daktyle to genialna alternatywa dla niezdrowych słodyczy. Można je serwować jako deser, dodawać o różnych wypieków i można z nich zrobić dżem. Mamy też cukier z daktyli który jest zdrowszy niż zwykły biały cukier kryształ.

Daktyle w posiłkach zazwyczaj pełnią rolę dodatków i spotkać je możemy jako dodatek do mięs, ryb, sałatek i deserów oczywiście. Właściwości daktyli poznacie w tym poradniku i także zastosowanie tych owoców. Poniżej dodatkowo co można z nich zrobić:

Słodka pasta daktylowa:
Namoczone przez noc daktyle rozgniatamy lub miksujemy. Otrzymujemy pastę która będzie świetnym dodatkiem do ciast, naleśników, deserów, czy lodów.

Daktylowa czekolada:
Miksując daktyle z mlekiem dodajemy kakao. Kiedy wszystko zgęstnieje i zastygnie, mamy daktylową czekoladę.

Nadziewane daktyle:
Do środka wsadzamy migdały, owijamy wszystko w marcepan a potem w czekoladzie.

To oczywiście nie wszystko, ponieważ daktyle można zapiekać z serem pleśniowym lub piec zawinięte w boczku (mój ulubiony i chyba najlepszy sposób)

Film znajduje się w:

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak wykorzystać daktyle w kuchni skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...