W kuchni można wykorzystać wiele trików, które ułatwią wyhodowanie roślin i ziół, szybsze gotowanie i przygotowywanie potraw, a także sprzątanie. Do ich wszystkich potrzebne będą jajka. Ser i nabiał jest bardzo zdrowy, a jajka zawierają wiele cennych witamin i makroskładników, przede wszystkim wapń. Mało kto wie, że można go w łatwy sposób uzyskać wystarczy ugotować skorupki, następnie zapiec w piekarniku, a potem zblendować. Powstanie proszek, który można dodać do koktajlu i dostarczyć cenny wapń. Smażenie naleśników czasem powoduje dużo brudu w około. Inaczej jest, jeśli wszystkie wymiesza się razem w butelce i z niej wylewa na patelnię. W cieście naleśnikowym można zamoczyć ananasa i zrobić owocowe pancakes. Można wykonać je również z bananów do których doda się jedynie jajko. Częstym problemem jest estetyczne obranie jajka ze skorupki po ugotowaniu. Tymczasem jest sposób, aby zrobić to szybko nawet kiedy chce się ich obrać bardzo wiele. Wystarczy zamoczyć je po gotowaniu w kąpieli zimnej, schłodzonej wody. Jeśli dodatkowo potrząśnie się je w naczyniu z wodą skorupka sama będzie odchodzić od jajka. Wydmuszkę z jajka można wykorzystać do uprawy ziół czy zielonej cebulki. Zmielone skorupki jajek, w połączeniu z bananem i kawą będą z kolei doskonałym nawozem dla roślin. Jajka dają bardzo wiele możliwości również jeśli chodzi o usuwanie uporczywego brudu. Wystarczą skorupki jajka oraz sól i gorąca woda, a patelnia będzie lśnić czystością w kilka chwil. Skorupki jajka doskonale posłużą również do naostrzenia noży w robocie kuchennym. Dzięki dodaniu do smażącego się jajka odrobiny wody można uzyskać miękką konsystencję i pyszne jedzenie. Puszyste ugotowane jajka można uzyskać również z piekarnika lub mikrofalówki.