Skyr to islandzki jogurt, który świetnie nadaje się zarówno w wersji białego sera po uprzednim wytrąceniu się serwatki, jak i deseru czy pysznych lodów. Sprytne babki pokazują jak wykorzystać go na 5 różnych sposobów. Oczywiście skyr można doskonale wykorzystać do śniadań typu musli. Płatki owsiane, migdałowe, sezam, 3 łyżki oleju i 3 łyżki miodu trafiają zmieszane do piekarnika na 20 minut, gdzie zapiekają się w 160 stopniach. Potem wystarczy wyłożyć kruchy spód na dno pucharka, następnie jogurt, a na górę ulubione krojone świeże owoce, np. borówki, truskawki i maliny. Warto wykonać również pyszny sernik. Przepis jest standardowy poza tym, że to sernik bez użycia sera, a jego rolę razem z żółtkami, cukrem, budyniem, a także białkami przejmuje jogurt skyr. Taki sernik jest pyszny i bardzo kremowy. To doskonały pomysł na poczęstunek dla gości. Lody z owocami można wykonać samodzielnie. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy zamrozić pokrojone owoce, a następnie wyjąć, zblendować, dodać miód, a także jogurt skyr i ponownie zamrozić. To pyszna przekąska dla całej rodziny. Sprytne babki podsuwają jeszcze jeden pomysł na jogurt. Przepisy na desery można wzbogacić o ten składnik. Wystarczy zblendować awokado i banany oraz dodać do nich kakao i miód. Kolejną warstwę mogą stanowić orzechy laskowe i migdały, a trzecią jogurt. Na górę można użyć pokruszonych ciastek. Ser i nabiał można wykonać samodzielnie. Wystarczy do gazy włożyć skyr i umieścić na dobę nad naczyniem, tak by obciekłą serwatka. Następnie można schłodzić ser w lodówce i już nadaje się świetnie na kanapki. Nie ma prostszego przepisu.