My w social media: http://5sposobowna.tv/social
1. Gofry z nutellą
Każdy zna to połączenie, jednak mamy dziś nieco inną propozycję. Zamiast gofra z nutellą proponujemy nutello-gofry. Tak, to połączenie ciasta do gofrów z nutellą. Na początku wystarczy wsypać 300 gramów mąk, łyżkę proszku do pieczenia i szczyptę soli - to mieszamy. Do drugiej miski wlewamy 250 mml mleka, 50 ml jogurtu naturalnego, jedno jajko, 50 ml rozpuszczonego masła oraz 3 łyżki nutelli. Suche składniki mieszamy z mokrymi i tak powstaje nam jednolita masa. Teraz wystarczy już z takiego ciasta wykonać gofry. Smacznego!
2. Cynamonowe słodkości z ciasta francuskiego
Na początku przygotujmy rozwinięte ciasto francuskie i smarujemy nutellą. Następnie całość posypujemy cynamonem. Zawijamy, kroimy na mniejsze kawałki (zawijańce) i wkładamy na natłuszczoną blachę. Smarujemy jajkiem, posypujemy cynamonem i w temperaturze 180 stopni pieczemy około 20 minut. Na koniec warto takie słodycze polać lukrem.
3. Deser z nutelli
Czas na prawdziwe słodycze - naszą bombę kaloryczną. Do miski wrzucamy kostkę masła w temperaturze pokojowej i ucieramy. Następnie dodajemy 250 g cukru pudru, 4 łyżki nutelli i miksujemy aż powstanie mus. Nakładamy do szklanek, schładzamy w zamrażarce, dekorujemy malinami i można delektować się przepysznym deserem.
4. Chlebek z nutelli
Do kielicha blendera dodajemy następujące składniki: dwa banany, 3 jajka i 5 łyzek nutelli, 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżki kakao. Blendujemy do otrzymania gładkiej masy. Następnie nacieramy foremkę masłem i wlewamy ciasto. Należy nasz chlebek piec 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
5. Tosty
Chleb tostowy smarujemy nutellą, kładziemy pianki marshmallow i podsmażamy na masełku z obu stron. Taki rozpływający się w ustach posiłek może pełnić rolę przekąski.