Domowe porady – czyli jak przechowywać cytryny, aby dłużej zachowały świeżość to tego typu life hacks i porady, które każdy z nas może wykorzystać w domu. Cytryna to jedno z tych warzyw i owoców, które wykorzystujemy w różnoraki sposób, zarówno zimą, kiedy są one najtańsze, jak i latem, kiedy możemy wykorzystywać chociażby sok cytrynowy przechowywany w postaci zamrożonych kostek lodu wrzucanych do napojów. Zimą z kolei cytryna jest bezcennym źródłem wartościowych składników odżywczych, których tak bardzo brakuje nam w tej porze roku. Cytryna, choć wbrew pozorom, wcale nie zawiera najwięcej witaminy C z dostępnych warzyw i owoców, to ma jednak jej dosyć, aby spożywana w zimie znacznie podnosić odporność i pomagać w radzeniu sobie z przeziębieniami i oznakami grypy. Zawiera także dużą ilość rutyny zapobiegającej utracie witaminy C z organizmu oraz uszczelniającej nam naczynia krwionośne. Warto także pamiętać, że cytryna korzystnie wpływa na przyspieszenie metabolizmu pobudzając do pracy enzymy trawienne, a więc przyczynia się do detoksykacji organizmu i jest ważnym składnikiem wielu diet odchudzających.
W powyższym filmie prezentujemy dobre rady, jak zachować na dłużej owoc cytryny w świeżości. Potrzebne będą nam do tego stare gazety drukowane na miękkim, nielakierowanym papierze, a także folia spożywcza lub torebki foliowe. Każdy owoc cytryny zawijamy osobno w gazetę, a następnie wkładamy je także osobno do woreczków foliowych lub owijamy folią. Tak osłonięte od wpływu powietrza cytryny mogą być przechowywane wyjątkowo długo w pojemniku na warzywa i owoce w lodówce, aby służyć nam do doprawiania potraw czy napojów.