FACEBOOK: http://facebook.com/sprytnebabki
Święta, a zwłaszcza te Bożego Narodzenia to czas, kiedy nasze domy są najbardziej udekorowane w ciągu całego roku. Takie dekoracje na święta prezentują się zazwyczaj bardzo urokliwie. Ciekawym pomysłem jest ich połączenie ze słodkimi przekąskami. Okazuje się bowiem, że można zrobić tak zwane jadalne ozdoby świąteczne. Oto pięć sposób na takie dekoracje.
1. Słodkie serca na każdą okazję - lizaki w kształcie lasek ułożyć na papier do pieczenia, aby powstały serca. Na osiem minut należy włożyć je do piekarnika w 125 stopni, a po tym czasie docisnąć je i wypełnić rozpuszczoną czekoladą. Można także czymś je posypać, a potem zawinąć w folię.
2. Kokosowe ciasteczka - przepis na ciasteczka jest bardzo prosty. Potrzebujemy wiórek kokosowych, olejku, cukru pudru oraz mąki. Całość trzeba ugnieść i podzielić na trzy części, a do dwóch dodać barwnik. Później wszystkie części rozwałkować, połączyć i powycinać świąteczne kształty, a potem upiec.
3. Pierniczki - wybieramy jakiś przepis na pierniki, ale wycinamy tylko ich ramki, pieczemy, potem do środka wsypujemy pokruszone kolorowe cukierki i ponownie pieczemy.
4. Paluszkowe bałwanki - są to smakołyki, a zarazem ozdoby świąteczne. Rozpuszczoną białą czekoladą trzeba posmarować 10 paluszków do 3/4 wys. i złączyć je razem. Pozostałą część w ciemniej czekoladzie. Wystarczy je teraz przyozdobić i gotowe.
5. Choinki z pierników - należy wykonać piernikowe gwiazdy różnej wielkości, a potem złączyć ze sobą za pomocą kremu tak, aby powstały choinki.
Okazuje się, że domowe wypieki świetnie nadają się na ozdoby świąteczne. Podobnie można wykorzystać także inne potrawy świąteczne niż te opisane powyżej.