Jak zrobić algierską pastę chili

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Sosy
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 31.08.2017 / 20:00
  • Odsłony: 2 111
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

BestRecipes

Do poradnika jak zrobić algierską pastę chili przypisano następujące tagi:

Przepis i lista składników: http://allrecipes.pl/przepis/13224/dersa---algierska-pasta-chili.aspx

Przepis na harissę: http://allrecipes.pl/przepis/10257/domowa-harissa.aspx 

Dersa to pikantna pasta pochodząca z Algierii, która smakiem i konsystencją przypomina harissę. Do przygotowania tej pasy niezbędne są takie składniki jak kumin, słodka papryka, czosnek i chili. Wszystkie składniki należy połączyć i następnie staranie utrzeć w moździerzu. Dersa stanowi doskonały dodatek do potraw z ryb, mięsa oraz ziemniaków.

Sosy to popularny dodatek do różnych dań, który występuje praktycznie w każdej tradycyjnej kuchni. Harissa i dersa to pasty wywodzące się z kuchni algierskiej, które charakteryzują się ostrym, wyrazistym smakiem i na pewno przypadną do gustu osobom lubiącym pikantne dania. Ostre sosy doskonale wzbogacają smak potraw i dodają im wyjątkowego aromatu. Dzięki wykorzystaniu sosów z dodatkiem takich przypraw jak chili można w w prosty sposób urozmaicić smak przygotowywanych dań i urozmaicić swoją kuchnię.

Dersa może być zastosowana jako smaczny, ostry sos do ryb. Da się ją również wykorzystać do wielu różnych potraw z dodatkiem mięsa oraz ziemniaków. Pasuje nie tylko do tradycyjnych dań algierskich, można ją również dodawać do potraw kuchni polskiej takich jak pieczone mięsa. Przygotowanie tego ostrego sosu jest proste i można go zrobić w kilka minut. Wszystkie niezbędne składniki dostępne są w każdym sklepie.

Obejrzyj film i wzbogać swoją kuchnię o egzotyczne, algierskie smaki. Sos do ryb nie musi mieć łagodnego smaku – takie dania można wzbogacić również ostrymi przyprawami takimi jak czosnek, chili i ostra papryka. Dersa jest łatwa do przygotowania i jednocześnie wyróżnia się ciekawym, bogatym smakiem, co wynika z połączenia wielu charakterystycznych przypraw takich jak kumin i pieprze cayenne.

Kategoria: Sosy

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić algierską pastę chili skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków