Jak zrobić aromatyczną zupę gulaszową

Poradnik dodany przez: RetroMan 25 Jan, 2019 - Zupy
1484 0

Nie jednej pani domu brakuje już nieco pomysłów na to, co zrobić na obiad, żeby było nie tylko szybko, ale również smacznie i pożywnie. Dla wszystkich tych, którym znudziły się już klasyczne zupypolecamy zapoznanie się z powyższym filmem - przepisem jak krok po kroku wykonać zupę gulaszową, pyszną i sycącą, która przy tym doskonale rozgrzeje, gdy pogoda za oknem temu nie sprzyja. Zupa gulaszowa to pomysł na obiad zaczerpnięty z kuchni węgierskiej, z tym że w naszym kraju wykonywany w bardzo spolszczonej wersji. W polskiej wersji podstawą takiej zupy jest najczęściej łopatka wieprzowa (nic w tym dziwnego, gdyż w naszym kraju dania z wieprzowiny cieszą się niesłabnącą popularnością). Poza mięsem i warzywami sekret dobrej i aromatycznej zupy gulaszowej tkwi w doborze właściwych przypraw takich jak słodka papryka, ostra papryka (opcjonalnie wędzona - również daje bardzo ciekawy i aromatyczny efekt), a także sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Oczywiście poszczególne przepisy na zupę gulaszową mogą się nieco między sobą różnić, to jedna ich podstawa w zdecydowanej większości przypadków jest taka sama. Aby zupa była smaczna i apetyczna przy jej gotowaniu należy korzystać przede wszystkim ze świeżych warzyw. Ważna jest również jakość mięsa - łopatka wieprzowa musi być świeża, pozbawiona przerostów i przykrego zapachu czy specyficznej klejkości (co może świadczyć o zepsuciu mięsa, zastosowanie takiego w zupie może w sposób negatywny, nawet pomimo użyciu bardzo dużej ilości przypraw, wpłynąć na jej smak). Zupa gulaszowa to pomysł na obiad pyszny i aromatyczny, który zadowoli nawet tych najbardziej wymagających kulinarnych cudów.

Składniki:

  • Łopatka wieprzowa 300 g
  • Cebula 1 sztuka
  • Papryka czerwona 1 sztuka
  • Papryka zielona 1 sztuka
  • Ziemniak 3 sztuki
  • Marchew 1 sztuka
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • Papryka ostra 1 łyżeczka
  • Papryka słodka 1 łyżka
  • Majeranek 1 łyżka
  • Olej Marysia 2-3 łyżki
  • Ziele angielskie 10-12 ziarenek
  • Liść laurowy 5 listków

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić aromatyczną zupę gulaszową przypisano następujące tagi:

przepisy zupy pomysł na obiad łopatka wieprzowa zupa gulaszowa dania z wieprzowiny

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić aromatyczną zupę gulaszową skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...