Nie jednej pani domu brakuje już nieco pomysłów na to, co zrobić na obiad, żeby było nie tylko szybko, ale również smacznie i pożywnie. Dla wszystkich tych, którym znudziły się już klasyczne zupypolecamy zapoznanie się z powyższym filmem - przepisem jak krok po kroku wykonać zupę gulaszową, pyszną i sycącą, która przy tym doskonale rozgrzeje, gdy pogoda za oknem temu nie sprzyja. Zupa gulaszowa to pomysł na obiad zaczerpnięty z kuchni węgierskiej, z tym że w naszym kraju wykonywany w bardzo spolszczonej wersji. W polskiej wersji podstawą takiej zupy jest najczęściej łopatka wieprzowa (nic w tym dziwnego, gdyż w naszym kraju dania z wieprzowiny cieszą się niesłabnącą popularnością). Poza mięsem i warzywami sekret dobrej i aromatycznej zupy gulaszowej tkwi w doborze właściwych przypraw takich jak słodka papryka, ostra papryka (opcjonalnie wędzona - również daje bardzo ciekawy i aromatyczny efekt), a także sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Oczywiście poszczególne przepisy na zupę gulaszową mogą się nieco między sobą różnić, to jedna ich podstawa w zdecydowanej większości przypadków jest taka sama. Aby zupa była smaczna i apetyczna przy jej gotowaniu należy korzystać przede wszystkim ze świeżych warzyw. Ważna jest również jakość mięsa - łopatka wieprzowa musi być świeża, pozbawiona przerostów i przykrego zapachu czy specyficznej klejkości (co może świadczyć o zepsuciu mięsa, zastosowanie takiego w zupie może w sposób negatywny, nawet pomimo użyciu bardzo dużej ilości przypraw, wpłynąć na jej smak). Zupa gulaszowa to pomysł na obiad pyszny i aromatyczny, który zadowoli nawet tych najbardziej wymagających kulinarnych cudów.