Jak zrobić babkę ... colą

Poradnik dodany przez: YemNOL
2448 0

Na filmiku zaprezentowano sposób przyrządzenia pysznej babki z colą. Idealnie nadaje się, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a brakuje nam pomysłu i składników. Wystarczy przygotować podstawowe produkty, zmieszać je i wstawić do piekarnika na godzinę, żeby uzyskać wspaniały smak.

Opisany przepis na ciasto obejmuje wszystkie niezbędne składniki wraz z ich proporcjami, aby nawet za pierwszym razem wyszła nam wspaniała babka, która, choć będzie korzystać z właściwości coli – dłużej zachowa świeżość i będzie wilgotniejsza – to jednak nie będzie w niej czuć samego smaku. Nie powinno nam to jednak przeszkodzić w cieszeniu się z jej przyrządzenia.

Ciasto babka zaczynamy od ubicia jajek, do których dodajemy cukier. Następnie dolewamy mleka. Kiedy już otrzymamy jednolitą konsystencję, wlewamy przestudzoną margarynę oraz colę. Na koniec do mieszanki dosypujemy kakao i mokre połączoną z proszkiem do pieczenia i solą.

Do wcześniej przygotowanej formy wlewamy masę. Babka powinna sama rozlać się po bokach, ale czasami trzeba ją odpowiednio docisnąć, żeby nabrała właściwego kształtu. Na koniec wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na pełną godzinę, a po przestudzeniu cieszymy się smakiem czegoś coś słodkiego. Gdyby ciasto zaczęło się przypiekać od góry, chronimy je folią aluminiową.

Przygotowane wg filmiku domowe wypieki będą stanowiły doskonałą propozycję na wszelkie uroczystości i święta organizowane zarówno na dużych salach, jak i w rodzinnym gronie. Ciasta i torty stanowią też smaczny deser po obiedzie i przekąskę w pracy lub szkole, a takie z dodatkiem cole z całą pewnością będą dodatkowo zaspokajały nasze podniebienia.

Przepis w formie tekstowej: http://magiakuchni.eu/przepisy/ciasta/babkazpepsicola.html

Do poradnika Jak zrobić babkę ... colą przypisano następujące tagi:

babka ciasta i torty przepis na ciasto domowe wypieki ciasto babka coś słodkiego

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić babkę ... colą skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...