Jak zrobić batoniki muesli z przepisu Nigelli Lawson

Poradnik dodany przez: Topor1789 08 Aug, 2014 - Słodycze
12613 0

Zdrowe i słodkie batoniki muesli. Bardzo chrupiące domowe słodycze, które pachną orzechami i kokosem. Batoniki musli mają karmelowy aromat, który przyciąga każdego amatora słodkości. W oryginalnym przepisie Nigella Lawson robiła je z nasionami. Tutaj jest zmiana, bo nasiona zamieniamy na "dmuchaną" pszenicę z dodatkiem miodu.

Poza tym, jako dodatek, Nigella proponuje żurawinę, co jest bardzo dobrym pomysłem. Jednak jeżeli nie macie żurawiny, to zróbcie tak jak w poradniku, czyli weźcie rodzynki. No i jeszcze jest jedna zmiana, jedno odstępstwo od oryginału. Nigella miała fistaszki, my będziemy chrupać orzechy laskowe.

Tak więc ten przepis na domowe batony jest inspirowany przepisem Nigelli Lawson i wyszedł bardzo fajnie. Batoniki musli smakują świetnie i jest to super pomysł na coś słodkiego, co będzie taką naszą domową przekąską, która jest w stu procentach naturalna.

A sam przepis domowe batoniki można różnie modyfikować, więc potraktuj go jako inspirację. Możesz dodawać różne składniki ale pamiętaj o tym, aby zachować odpowiednia wagę i objętość w stosunku do mleka. 

Składniki:

  • 1 (około 500 g) puszka skondensowanego mleka słodzonego
  • 10 dag "dmuchanej" pszenicy z miodem (lub "dmuchanego" ryżu)
  • 30 dag płatków orkiszowych (można też użyć innych np. owsianych)
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag łuskanych orzechów laskowych
  • szczypta soli (około pół płaskiej łyżeczki)

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić batoniki muesli z przepisu Nigelli Lawson przypisano następujące tagi:

słodycze domowe słodycze coś słodkiego batoniki muesli domowe batony batoniki musli

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić batoniki muesli z przepisu Nigelli Lawson skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...