Jak zrobić batoniki z preparowanego ryżu

Poradnik dodany przez: Zenderos
1649 0

Słodycze w latach PRL nie były łatwo dostępne. Jak wspominają nasi rodzice, czy też dziadkowie trzeba było posiadać kartki. Choć teraz wydaje się to być niewyobrażalne, wtedy to było normą. Zatem słodycze trzeba było przygotowywać samemu. Preparowany ryż nazywany jest przysmakiem PRL. Również żurawina, czy ryżowe batony określane są mianem przysmaki PRL. Jeżeli Twoje dzieciństwo przypada na tamte lata możesz powrócić do niego i przygotować np. batoniki ryżowe. Takie batony posmakują także Twoim rodzicom. Zatem jak zrobić batonikiwykorzystując preparowany ryż? Na samym początku należy właśnie preparowany ryż umieścić na blasze i piec 15 minut w 180 stopniach. Następnie w garnku roztapiamy masło i dodajemy miód. Całość gotujemy, aż do czasu, gdy masa zacznie ciemnieć. Wtedy też wsypujemy do garnka ryż, dodatkowo dodajemy żurawinę oraz pestki dyni. Tak naprawdę możemy dodać wszystko na co mamy ochotę, nawet małe kawałki czekolady. Teraz całość wykładamy powtórnie na blachę i przyciskamy papierem do pieczenia. Czekamy, aż całość ostygnie i możemy zacząć kroić ciasto na małe batoniki. Są one nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. Warto zauważyć, że to lepsza alternatywa dla kupnych łakoci, choćby dla tego, że samemu jw wykonamy i nie mają one w sobie żadnych konserwantów, a biały cukier zastępujemy miodem. Takie słodkości można także podać dzieciom, gdyż żurawina, czy też pestki dyni są bardzo zdrowe i pozytywnie wpływają na organizm. Całość jest też łatwa w przygotowaniu i nie jest nawet czasochłonna. Nawet amator kulinarny sobie poradzi i będzie smakowało.

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić batoniki z preparowanego ryżu przypisano następujące tagi:

słodycze żurawina batoniki ryżowe batony preparowany ryż przysmaki prl

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić batoniki z preparowanego ryżu skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...