Każdy kto chciałby coś słodkiego ale w nieco zdrowszej formie, musi poznać batoniki zbożowe. Kupne albo zrobione samemu są bardzo dobre i szczególnie spodobają się osobom, które dbają o swoją sylwetkę i troszczą się o to co jedzą. To co potrzebujecie do ich wykonania jest dokładnie widoczne w poradniku. Natomiast ogólnie można powiedzieć, że do wykonania takich domowych batoników zbożowych można użyć wszystkich bakalii jakie lubimy.
Proces wykonania nie jest trudny a całość pieczemy przez około 30 minut w piekarniku. Potem wystarczy pokroić wszystko ostrym nożem (ale uważajcie, bo te batoniki zbożowe są kruche i delikatne). A kiedy będziecie już kroić i porcjować wszystko na małe batoniki bakaliowe, to na pewno powstaną wam okruchy podczas krojenia. Wystarczy je pozbierać, wsadzić do pojemnika i będziecie mieli fajny dodatek do owsianki.
Zdrowe batoniki wykonane domowym sposobem są receptą na coś słodkiego w okresie dbania o dietę. W końcu bardzo ciężko jest całkowicie zrezygnować ze słodkości.