Przygotowanie doskonałej suszonej wołowiny okazuje się dość proste. Wystarczy jedynie dobrej jakości mięso oraz odpowiednie przyprawy. Co zrobić, by suszona wołowina była idealna?
Aby przygotować beef jerky należy przygotować 1, 5 kg wołowiny. Przed rozpoczęciem pracy powinna być ona zmrożona, ponieważ pozwoli to na lepsze jej krojenie. Wcześniej jednak należy przygotować sos, w którym wołowina będzie się marynować.
Do sosu potrzebny jest: sos sojowy, dwie płaskie łyżki soli, jedna łyżka prawdziwego miodu, pieprz czarny ziarnisty, jedna łyżeczka octu oraz mielone chili. To wszystko należy wymieszać. Następnie wołowina powinna być pokrojona według uznania, najlepiej na duże cienkie plastry. W takiej zalewie mięso powinno stać całą noc. Dopiero wtedy można przystępować do suszenia.
Suszenie mięsa przygotowanego w ten sposób można przeprowadzać w standardowej suszarce do grzybów i owoców. Możliwe jest suszenie również w piekarniku nagrzanego do 50 stopni Celsjusza, przy uchylonych drzwiczkach. Przed samym suszeniem wołowiny można dodatkowo posypać ją wędzoną papryką słodką, co doda mięsu odpowiedniego aromatu, którego nie można uzyskać jedynie przez proces suszenia. Tę przyprawę należy dodać na samym końcu, aby aromat nie został przytłoczony przez inne elementy. Suszona wołowina wymaga suszenia nawet przez osiem godzin.
Jeśli chodzi o przepisy wołowina jest pod tym względem tym rodzajem mięsa, które jest wykorzystywane bardzo często. Suszona wołowina jest stosowana często przez osoby, które lubią uprawiać sport i potrzebują dużych ilości białka. To także dobry prowiant, który można zabrać na większą wyprawę.