Jak zrobić biszkopt maślany genueński

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Desery
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 19.08.2017 / 08:00
  • Odsłony: 684
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

BestRecipes

Do poradnika jak zrobić biszkopt maślany genueński przypisano następujące tagi:

Zobacz listę składników: http://allrecipes.pl/przepis/13010/biszkopt-maslany-genuenski.aspx  

Biszkopt genueński,w porównaniu z biszkoptem tradycyjnym, jest nieco mniej puszysty, ale bardziej wilgotny i soczysty, co zawdzięcza dodatkowi stopionego masłaMasło nadaje ciastu nie tylko specyficzny smak, ale przedłuża także jego świeżość.

Lista składników
Na biszkopt o średnicy 24 centymetrów potrzebujemy:
5 jajek
150g cukru
75g masła
150g przesianej mąki pszennej
szczyptę soli


Wykonanie krok po kroku:
Pamiętaj, by odpowiednio wcześnie wyjąć jajka z lodówki – muszą nabrać temperatury pokojowej.

1. Roztop masło i pozostaw do ostygnięcia.
2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z dodatkiem soli, a gdy powstanie miękka piana, dodaj 50 gramów cukru
3. Pianę ubij na sztywno.
4. Żółtka wymieszaj z pozostałymi 150g cukru. Czynność tę wykonuj nad garnkiem z gorącą wodą, aby masa ociepliła się.
5. Zdejmij miskę znad wrzątku i dalej mieszaj rózgą masę do jej wystygnięcia.
6. Małymi porcjami dodawaj stopione masło. Po każdej porcji dokładnie wymieszaj masę.
7. Dodaj przesianą przez sito mąkę. Jeśli masa będzie za gęsta, dodaj 2 łyżki piany z białek.
8. Stopniowo dodawaj pozostałe białka.
9. Tak otrzymaną masa przelej do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy.
10. Biszkopt piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C.
11. Po tym czasie wyjmij biszkopt genueński z piekarnika. Ostudź go, nim użyjesz go do ulubionego przepisu!

]Wykorzystanie biszkoptu genueńskiego
Biszkopt maślany genueński może być używany dokładnie tak, jak jego tradycyjny odpowiednik – do tortów, ciast z kremem czy nawet cake-popsów (kawałków biszkoptu połączonych kremem, uformowanych w kulkę osadzoną na patyku niczym lizak i udekorowaną według własnego uznania). Wykorzystaj wyobraźnię!

Kategoria: Ciasta i desery > Desery

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić biszkopt maślany genueński skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków