Jak zrobić biszkoptową roladę z kremem i truskawkami

Poradnik dodany przez: ugotowana
7327 0

Domowe wypieki są bardzo smaczne, niestety niewiele osób nadal piecze ciasta. Warto jednak to robić, gdyż domowe wypieki są niewątpliwie zdecydowanie zdrowsze, niż kupne. Desery, takie jak rolada biszkoptowa wbrew pozorom wcale nie są trudne w przygotowaniu, wystarczy tylko zaangażowanie i odpowiedni przepis. Zatem jeżeli zastanawiasz się, co na deser, to możesz wykonać roladę biszkoptową. Koszt takiej rolady nie jest wysoki, zatem zdecydowanie bardziej się opłaca przygotować taki deser. Jeżeli przyjdzie ci ochota na coś słodkiego to warto wykonać roladę biszkoptową. Na samym początku musimy przygotować biszkopt. Zatem w wysokim naczyniu ubijamy białka, na sztywną pianę. W drugim naczyniu umieszczamy cukier, mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Łączymy składniki, a na samym końcu dodajemy po jednej łyżce piany z białek. Należy jednak pamiętać, aby mieszać ciasto delikatnie, dzięki temu biszkopt będzie miękki i nie będzie suchy. Teraz wykładamy ciasto na dużą blachę. Warto na nią dać wcześniej papier do pieczenia. Umieszczamy ciasto w piekarniku i pieczemy około 15 minut. Gdy ciasto ostygnie, rozpoczynamy zwijanie. Przekładamy biszkopt na papier do pieczenia posmarowany olejem. Zwijamy ciasto. Teraz należy przygotować krem. Do naczynia wlewamy śmietanę i ubijamy ją. Dodajemy kilka łyżeczek cukru pudru oraz serek mascarpone. Teraz będziemy musieli ponownie rozwinąć. Smarujemy je kremem, który wcześniej przygotowaliśmy i nakładamy na niego jeszcze truskawki. Teraz ponownie zwijamy roladę. Warto robić to powoli i uważać, aby ciasto nie pękło. Warto jeszcze na chwilę owinąć je folią i umieścić w lodówce

Przepis na stronie:
http://przepisyjoli.com/2018/06/biszkoptowa-rolada-kremem-truskawkami-przepis-pyszne-ciasto/

Składniki:

  • 4 jajka wielkość L (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru
  • 135 g mąki pszennej (przesianej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4-5 łyżek cukru pudru (lub do smaku)
  • Dodatkowo:
  • 500 g truskawek
  • cukier puder do posypania

Do poradnika Jak zrobić biszkoptową roladę z kremem i truskawkami przypisano następujące tagi:

rolada desery domowe wypieki co na deser coś słodkiego rolada biszkoptowa

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić biszkoptową roladę z kremem i truskawkami skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...