W czasach, kiedy w sklepie możemy dostać niemal wszystko, na co tylko mamy ochotę wielu z nas kusi droga na skróty. Łatwiej jest w końcu kupić gotowe produkty niż zrobić samemu domowe słodycze. Spokojnie, to nie tylko czasochłonne wypieki, po których kuchnia wygląda jak po przejściu tornada.
Jeżeli mamy ochotę na chrupiące biszkopty olej gotowe dania wprost ze sklepowych półek i promocji w marketach. Nie dość, że nie są zdrowe, to jeszcze ich smak nie przypomina tych, jakie za młodu jedliśmy w domu rodzinnym. Ten prosty przepis na biszkopt z pewnością przypomni każdemu z Was wakacje u babci i niesamowite smakołyki jakie przygotowywała Ona, lub jedna z sąsiadek - mam Waszych kolegów i koleżanek, z którymi wspólnie biegaliście po podwórku. Mało tego - to danie nie będzie kosztować Was ani pieniędzy, ani czasu, gdyż jego wykonanie zajmie Wam jedynie chwilę.
Dziś ladyfingers - biszkopty idealne. Naprawdę idealne. Niezastąpione do tiramisu, serników na zimno lub innych deserów. Może to będą pierwsze biszkopciki dla dzieci? Przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia i polepszaczy, a bardzo proste w wykonaniu. Kluczem do sukcesu w ich przypadku jest ścisłe trzymanie się poniższego przepisu. Korzystałam z przepisu mojego Dziadka, z tego samego, z którego robiliście bitki z makiem. Przed pieczeniem pozostawiamy je na chwilę do wysuszenia (jak makaroniki), by ich wierzch był chrupki i posypujemy pudrem. A jak smakują? Rewelacyjnie, więc polecam :-).
Życzę powodzenia w odkrywaniu przepisów na proste słodycze domowe, które bez trudu wykonacie samodzielnie, a będą smakować znacznie lepiej niż ich sklepowe odpowiedniki.