Bita śmietana to super prosty pomysł. Domowa bita śmietana jest po tysiąckroć lepsza od kupnej i to wie każdy, kto miał okazję porównać te dwa produkty. Wykonanie bitej śmietany jest proste ale i tak niektórzy robią przy tym błędy. Wydaje im się, że skoro to tak proste, to nie trzeba nawet zastanawiać się nad przepisem i od razu można zacząć działać. Niestety potem okazuje się, że coś poszło nie tak. Przede wszystkim do wykonania naprawdę dobrej bitej śmietany do deserów lub lodów potrzebujecie śmietanki 36% i cukru pudru. Ale to nie wszystko. Przy miksowaniu trzeba zwiększać obroty stopniowo i to właśnie o tym kroku najczęściej się zapomina. Bita śmietana do lodów w domowej wersji jest sztywna i długo się trzymać będzie nie tylko na lodach.
Szkoda tylko, że taka pyszność ma aż tyle kalorii i dlatego najbardziej pasuje jako dodatek a nie jako główny składnik deserów i innych słodkości. Bita śmietana i jak zrobić ją ze śmietanki aby była po prostu fantazyjnie pyszna to temat tego poradnika.