Jak zrobić blok waniliowy

Poradnik dodany przez: Zenderos
9933 0

Prawie każdy kocha słodycze. Zwłaszcza te, które można przygotować w domu – bo można mieć je bez wychodzenia w domu, o ile tylko nie brakuje nam zapasu potrzebnych składników. A tym osobom, które nie mają piekarnika do przygotowania ciasta, z pewnością spodoba się sposób na słodkości bez pieczenia. Blok waniliowy, bo to on jest bohaterem tego odcinka, może kojarzyć się ze słodyczami z czasów PRL-u, które dla wielu są smakiem dzieciństwa. Zapomnijmy jednak o gospodarności i brakach produktów. Ten jest bogatszy niż przepisy z dawnych czasów, korzystający z dodatków takich jak pistacje i nerkowce. Szlachetności dodaje mu też zapach i smak wanilii.
Ponieważ blok waniliowy zestala się w lodówce, jest to idealny pomysł na deser na lato, kiedy jest stanowczo za gorąco na pomyślenie nawet o rozgrzanym piekarniku. Chłodniejsze dni można kawałki bloku zabrać ze sobą jako przekąskę do pracy i szkoły – zamiast kupnych batonów.
Warto dodać, że nawet jeśli ciasta i torty nie zawsze Ci wychodzą, nie masz powodu się zrażać. Blok nie wymaga wprawy, umiejętności, wyczucia. Jeśli tylko dobrze wymieszasz składniki, nic nie może się zepsuć. Nie ma też możliwości, żeby w lodówce zostawić go po połączeniu składników na zbyt długo. To więc pomysł na deser łatwy i wygodny w przygotowaniu.

Składniki na blok waniliowy:

400 g mleka w proszku
100 g orzechów włoskich
100 g orzechów nerkowca
50 obranych pistacji
50 g żurawiny
50 g rodzynek
100 g herbatników maślanych
100g cukru
160 ml wody
130 g masła
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)

Do tego przygotuj keksówkę, garnek, deskę do krojenia i folię spożywczą - i do dzieła. A na koniec - smacznego!

Przepis w formie tekstowej: http://magiakuchni.eu/przepisy/ciasta/blokwaniliowy.php  

Do poradnika Jak zrobić blok waniliowy przypisano następujące tagi:

przepisy słodycze ciasta ciasta i torty blok waniliowy pomysł na deser

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić blok waniliowy skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...