Ciasta i torty bez wątpienia kojarzą się nam z przyjemnościami. Jeszcze większa jest kiedy mamy proste ciasto.
Ciasto czekoladowe, które dzisiaj Wam przedstawię będzie naprawdę fajne. Dodatkowo warto wspomnieć, że jest to ciasto z malinami. Idealne kiedy chcesz przygotować coś słodkiego.
Klasyczne brownie i przepis na nie, szczególnie z malinami, to najlepszy kumpel gorzkiej kawy.
BLOG: http://highondots.blogspot.com
Pinterest: https://www.pinterest.com/highondots/
Subskrybuj: http://www.youtube.com/subscription_center?add_user=HighOnDotsVideos
Co potrzebujemy na ciasto czekoladowe z malinami?
- czekolada gorzka - 200 g,
- masło - 200 g,
- cukier - 1 szklanka (często daję jedynie pół szklanki, aby ciasto było mniej słodkie),
- mąka pszenna - 1 szklanka,
- jajka - 3 sztuki,
- proszek do pieczenia - płaska łyżeczka,
- kakao - 2 łyżeczki,
- kawa - 2-3 łyżki,
- maliny - 1 szklanka.
Co robimy?
1. Topimy masło i czekoladę (na wolnym ogniu)
2. Odstawiamy do ostudzenia
3. Cukier mieszamy z jajkami
4. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę
5. Dodajemy kakao, kawę, mąkę i proszek do pieczenia
6. 3/4 masy przekładamy do formy
7. Dodajemy maliny (zdecydowanie nie trzeba ich wcześniej rozmrażać)
8. Zakrywamy maliny resztą masy. Zakrywam maliny, ponieważ mój piekarnik bardzo jest wysusza.
9. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.
10. Dodatkowo pokryłam brownie polewą czekoladową, ale jest to wersja opcjonalna.
Dajcie znać jak Wam wyszło i co ewentualnie zmieniłybyście w przepisie. Do zobaczenia!