Warto na co dzień i od święta przygotowywać domowe wypieki. Pieczywo wykonane własnoręcznie jest pyszne i zdrowe, gdyż możemy dodać do niego ziół, a także ziaren, jakich tylko chcemy. Możemy wykonać np. bułki. Przepis na Bułeczki drożdżowe wymaga dość żmudnego przygotowania, ale efekt jest oszałamiający. Ciasto drożdżowe ma swoje wymagania, dlatego najpierw musimy przygotować zaczyn. Najpierw rozdrobnić drożdże, dodać do nich łyżeczkę cukry i 2 łyżki mąki, a następnie zalać 180 ml ciepłego mleka. Następnie zaczyn przykrywamy ściereczką na 15 minut. W tym czasie możemy przygotować ciasto na bułki. Do tego potrzebujemy 400 mąki tortowej, 2 żółtek jaj, 80 g margaryny lub masła, 110 g cukru i szczyptę soli. Składniki łączymy z zaczynem, przy czym nie wykorzystujemy całej mąki tortowej od razu. Wyrabiamy ciasto na stolnicy, po czym wkładamy je do miski i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przyrządzamy masę makową. Do masy makowej potrzebujemy: maku, który zostaje sparzony i dwukrotnie zmielony. Dodajemy do niego masło, łyżkę miodu, rodzynki, orzechy włoskie i aromat migdałowy. Po zdjęciu z gazu dodajemy jeszcze przygotowane i ubite wcześniej białka. W tym czasie ciasto powinno wyrosnąć. Rozwałkowujemy je powoli, a kiedy mamy już odpowiedni prostokąt rozprowadzamy masę makową i zwijamy. Kroimy na roladki, a następnie lekko naciskamy na środek ciasta i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Potem pieczemy w 190 stopniach. Na końcu możemy jeszcze polać bułeczki drożdżowe lukrem. Takie domowe bułki będą doskonałe na deser lub słodkie śniadanie z drożdżówką. Przepis nie jest trudny, trzeba jednak poświęcić trochę czasu. Domowe wypieki dają jednak dużo satysfakcji.
Przepis na stronie: http://magiakuchni.eu/przepisy/pieczywo/bulkizmakiem.php