Jak zrobić calzone z pepperoni i pieczarkami

Poradnik dodany przez: kotlet_tv 10 Jun, 2010 - Pizza i zapiekanki
119602 4.9

Calzone, czyli pizza o kształcie pieroga. Nadziane aromatycznym pepperoni i pieczarkami, a do tego oczywiście żółty ser. Mam słabość do calzone odkąd kiedyś spróbowałam je po raz pierwszy we włoskiej knajpie. Pomysł wydał mi się genialny a w smaku lepsze niż zwykła pizza. Calzone jest dłużej ciepłe niż zwykła pizza, co pozwala się nim dłużej rozkoszować, nadzienie może być dowolne, lecz dzisiaj zapraszam na calzone z pepperoni i pieczarkami. W smaku klasyczne, aromatyczne i bardzo pyszne!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 g drożdży instant
  • (ok. 1/2 paczuszki lub 8 g drożdży świeżych)
  • 2 łyżki oliwy
  • 180 ml mleka
  • Nadzienie:
  • 150 g pepperoni (np. włoskie)
  • 3 plastry sera żółtego
  • 6 szt pieczarek
  • 1 przecier pomidorowy
  • Bazylia suszona
  • (zużywam ok 3 łyżeczki)

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić calzone z pepperoni i pieczarkami przypisano następujące tagi:

jedzenie pizza włoskie włoska pizze pieczarki calzone zawijana pepperoni

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić calzone z pepperoni i pieczarkami skomentowało 16 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...