Jak zrobić Cevapcici - mięsne przekąski kuchni bałkańskiej

Poradnik dodany przez: okleaya
25399 0

Cevapcici jest specjalnością kuchni bałkańskiej, którą warto się zainteresować. Tak przygotowane mięso mielone jak w tym przepisie jest bardzo aromatyczne i najlepiej smakuje podane z tzatzikami i lekką sałatą. I proszę bardzo, mamy prosty przepis na obiad. A najlepsze jest to, że to danie z mięsem mielonym to jeden z przepisów które na pewno często będą gościć w waszych kuchniach, szczególnie kiedy lubicie dania z mięsem. 

No i jest to kolejny pomysł, chociaż nadal jeden z niewielu, na wykorzystanie mięsa mielonego w inny sposób niż w formie kotletów lub jako baza do sosu mięsnego. 

Cevapcici świetnie sprawdza się na grillu ale można je też zrobić na patelni albo w piekarniku. Tego typu przepisy na obiady to chyba najlepsze pomysły, ponieważ są szybkie, syte i nie kosztują dużo. Poza tym, możemy do nich ugotować ziemniaki albo ryż ale jeżeli chcecie bardziej lekką wersję to zdecydowanie polecam właśnie tzatziki. 

I jeżeli myślisz, że mięso mielone nie nadaje się na grilla, to ten przepis zmieni Twoje zdanie

Składniki:

  • 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki łagodnej papryki
  • 2 - 3 łyżki zimnej wody (z lodówki)
  • sól i pieprz

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić Cevapcici - mięsne przekąski kuchni bałkańskiej przypisano następujące tagi:

mięso mielone przepisy na obiady cevapcici dania z mięsem mielonym przepisy na mięso mielone przepisy z mięsa przekąski mięsne proste przepisy na obiad

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić Cevapcici - mięsne przekąski kuchni bałkańskiej skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...