Jak zrobić chleb domowy pszenno - żytni

Poradnik dodany przez: ZdrowoGotuje
17412 0

Dzisiejszy odcinek w całości poświęcony wypiekowi chleba. Bez przerw na wyrośnięcie ciasta, przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje więcej niż 15 minut. Chleb smakuje nieziemsko i po prostu uzależnia ;] Przepis idealny dla wszystkich znudzonych smakiem chleba z piekarni. 

Taki przepis na chleb pozwala zaoszczędzić czas i wykonywanie i pieczenie chleba w ten sposób jest wygodne i nas nie męczy. Efekty i smak domowego chleba to wiadomo, że świetna sprawa. A dodając wasze ulubione przyprawy lub przyprawy "eksperymentalne" można otrzymać jedyny w swoim rodzaju chleb domowy którego nie ma w ofercie żadna piekarnia. Pieczenie chleba ma być przyjemnością i niech domowy chleb na dobre zagości w waszych domach. I nie chodzi tutaj o to, że może jest trochę taniej zrobić własny chleb. Tu chodzi o smak, o świeżość chleba i o to że jest to zdrowe pieczywo. 

Chleb pszenno żytni będzie na początek najlepszym przepisem i dlatego gorąco zachęcam do jego wykonania. Wypiek chleba w domu to świetna rzecz 

Składniki:

  • - 500g mąki pszennej
  • - 100g mąki żytniej razowej
  • - 20g drożdży
  • - łyżeczka cukru trzcinowego (może być biały)
  • - łyżeczka soli himalajskiej
  • - 2 łyżki płatków owsianych
  • - 2 łyżki otrębów owsianych
  • - 2 łyżki siemienia lnianego
  • - 1.5 szklanki ciepłej wody (ok. 300ml)
  • - 3/4 szklanki ciepłego mleka (ok. 150ml)
  • - 1/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

Do poradnika Jak zrobić chleb domowy pszenno - żytni przypisano następujące tagi:

pieczywo pieczenie chleba pieczenie chleba w domu domowy chleb przepis na chleb chleb domowy wypiek chleba chleb pszenno żytni

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić chleb domowy pszenno - żytni skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...