Jak zrobić chleb farmerski na jogurcie (pięciogodzinny)

Poradnik dodany przez: Topor1789
16898 5

Fajniusi :) Taki właśnie jest ten chleb :) Niespodziewanie dobry, mimo, że jego przygotowanie i upieczenie nie trwa dłużej niż 5 godzin. To kilka chwil mieszania, dwie chwile składania i nie cała godzina pieczenia.

Chleb jest przepyszny - ma delikatny smak, cienką, ale chrupiącą skórkę. Nie jest wysoki, ale nie jest też bardzo niski - taki w sam raz :) Ma duże i nieregularne dziury - jak chleby, które muszą wyrastać długo - a ten nie musi :) dwie chwile składania i nie cała godzina pieczenia.

Doprawdy to jeden z najlepszych chlebów w moim rankingu - ten, z tych "niemożliwych" - bo czytając przepis, nie ma się wrażenie, że z tak prostych składników i czynności, wyjdzie tak świetny chleb. Dwie chwile składania i nie cała godzina pieczenia.

Oryginalny przepis pochodzi z książki "Chleb" J. Hamelmana - pozwoliłem sobie jednak zastąpić mąkę żytnią razową, mąką pszenną - chleb jest jeszcze delikatkniejszy i ma większe dziury. Bo dziury w chlebie są ważne :) Dwie chwile składania i nie cała godzina pieczenia.

Składniki:

  • 80 dag mąki pszennej chlebowej (typ 550-700)
  • 10 dag mąki pszenne razowej (typ 2000)
  • 580 ml ciepłej wody
  • 7 dag naturalnego jogurtu z żywymi kulturami bakterii
  • 1 dag świeżych drożdży
  • 2 dag cukru (3 płaskie łyżeczki)
  • 2 dag soli (3 płaskie łyżeczki)
  • na stolnicę:
  • 4 łyżki pszennej mąki chlebowej

Do poradnika Jak zrobić chleb farmerski na jogurcie (pięciogodzinny) przypisano następujące tagi:

pieczywo domowy chleb jak zrobić chleb chleb farmerski chleb na jogurcie chleb na szybko

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić chleb farmerski na jogurcie (pięciogodzinny) skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...