Domowy chleb jest naprawdę pyszny. Warto spróbować upiec własne pieczywo. Chleb na zakwasie nie zawsze można wykonać, gdyż czasem trudno o dobry zakwas, a poza tym jest to trudniejsze dla laików. Można za to zrobić chleb na drożdżach, który będzie bardzo zdrowy, choć trzeba uważać na jego indeks glikemiczny, jeśli ma się cukrzycę. Chleb kukurydziany to pyszna alternatywa dla tradycyjnego chleba. Do wykonania chleba na drożdżach potrzeba zaczynu, który najlepiej wykonać dzień wcześniej, by mógł dojrzeć przez kilkanaście godzin. Jego składnikami są rzecz jasna mąka chlebowa, woda, a także drożdże w odpowiednich proporcjach, np. 250 g mąki i 250 g wody, a także 1/4 kostki drożdży. Po tym jak zaczyn dojrzeje, kolejnego dnia można się zabrać za dalszą część przepisu na chleb. Kolejnymi składnikami jakie trzeba ze sobą połączyć, według przepisu na chleb na drożdżach, są mąka kukurydziana (ok. 270 g), woda (ok. 340 g) i drożdże (ok. 1 i 1/2 łyżeczki drożdży suchych). Miksturę miesza się delikatnie i pozostawia do wyrośnięcia przez 15 minut. Następnie łączy się miksturę z ponad pół kilo mąki do pieczenia chleba, najlepiej takiej w typie 750. Dodaje się także sól i odrobinę oleju. Całość pozostawia się do wyrośnięcia przez ok. godzinę, a następnie przekłada do forem i przykrywa znów do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie można nastawić piekarnik na 235 stopni. Chleb na drożdżach, po wyrośnięciu, piecze się ok 45 minut. Przepis na chleb jest prosty, jednak trzeba włożyć w niego trochę pracy i czasu. Warto jednak to zrobić, gdyż pieczywo własnej roboty z pewnością zachwyci całą rodzinę.
Kanał CoJaPieke na YT:
https://www.youtube.com/channel/UC2XjH9qeiyLTyRW2WiJfYkg