Jak zrobić chleb żytni z rodzynkami

Poradnik dodany przez: kotlet_tv 23 Jun, 2010 - Pieczywo
34480 4.67

Chleb żytni z rodzynkami to jeden z takich chlebów, które robi się szybko, a efekt jest wyśmienity. Ma pyszną skórkę, miękki, lekko wilgotny środek i bardzo długo zachowuje świeżość. Ma jeszcze jedną cechę - bardzo szybko i podejrzanie znika z chlebaka :)

Składniki:

  • Zaczyn:
  • 50 g zakwasu żytniego
  • 60 g mąki żytniej (typ 2000)
  • 120 g wody
  • Ciasto właściwe:
  • Zaczyn jw
  • 190 g mąki żytniej chlebowej
  • 80 g wody
  • 15 g melasy
  • 1 łyżka cukru muscavado
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanka rodzynek

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić chleb żytni z rodzynkami przypisano następujące tagi:

pieczenie chleb wypiek pieczywo chlebek chleba rodzynki żytni żytniego rodzynkami

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić chleb żytni z rodzynkami skomentowało 1 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...