Część!
Ryż i makarony, to coś, co każdy z nas ma w swoim domu. Jest to ciekawa alternatywa dla ziemniaków, która zdecydowanie poprawia smak wielu potraw.
Zdrowe dania mają to do siebie, że powinny być sycące, a także odpowiednio zbilansowane. Jedną z alternatyw jest kasza jaglana. Ale czy jedliście chleb z kaszy? Nie? A co jeśli dodam, że są to przepisy bez glutenu?
Chleb bez glutenu jest także idealną opcją dla osób, które są na niego uczulone.
Dlatego dziś dziwny przepis na chlebek z kaszy jaglanej. Od kilku tygodni nie jem glutenu i w końcu zatęskniłam za czymś co choć trochę chleb przypomina. I rzeczywiście ten chlebek, trochę, ale tylko trochę przypomina pieczywo. Dość znacznie od tradycyjnego chleba ten wypiek odbiega, ale mimo wszystko jest naprawdę smaczny i jeśli nie jecie glutenu lub po prostu chcecie wprowadzić do swojej diety więcej kaszy jaglanej to koniecznie wykonajcie ten chlebek w domu!
Chlebek jest aromatyczny dzięki sporej dawce suszonych ziół (użyłam suszonej bazylii i suszonego majeranku) oraz świeżych listków oregano.
Do tego dodałam jeszcze kilka pokrojonych suszonych pomidorów - pycha!
Przepis na ten chlebek dała mi koleżanka (nie mam pojęcia skąd go wzięła) , podobno z tego chlebka można zrobić też spód do pizzy - jak spróbuję przetestuję to dam znać co i jak.
Mam nadzieję, że spodoba się Wam to co co dzisiaj uzyskacie. Jeśli będziecie chcieli, to możecie jakoś zmodyfikować ten przepis, tak jak ja to zrobiłam. Wtedy nabiera to zupełnie innego i niecodziennego smaku.
Liczę na to, że skorzystacie z tego i pochwalicie się w komentarzach jak Wam wyszło :).