Jak zrobić chrupiące rogaliki migdałowe

Poradnik dodany przez: Dama090
2288 0

Każdy, trochę bardziej lub trochę mniej, lubi czasem schrupać coś słodkiego na szybko, dlatego warto znać jakiś łatwy przepis na domowe wypieki, które z pewnością będą stanowić odpowiednią alternatywę dla kupnych słodkości. W tym filmiku proponujemy wam rogaliki migdałowe, których zrobienie jest na prawdę banalne i możecie do niego nawet "zatrudnić" swoje pociechy lub młodsze rodzeństwo, któremu na pewno spodoba się takie wspólne wypiekanie domowych ciasteczek.

Do naszych "łatwych ciastek" będziemy potrzebować: 600 gram mąki tortowej, 400 gram masła, 4 żółtka jaj oraz 200 gram mielonych migdałów - tylko tyle, a nasze chrupiące słodkości są już prawie gotowe! Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki do powstania jednolitego ciasta, które następnie odkładamy do lodówki na godzinę, aby się schłodziło. Po tym czasie wyjmujemy nasze ciasto i formujemy z niego małe rogaliki, które wypiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 10-12 minut - kształty naszych słodyczy są dowolne i można je zmieniać według uznania, jeśli chcecie możecie nawet użyć specjalnych foremek do wycinania kształtów - wszystko zależy wyłącznie od waszej konwencji! Kiedy nasze rogalki będą gotowe wyjmujemy je z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem - choć ja osobiście używam własnoręcznie zrobionego lukru, który łatwo wykonuje się z wymieszania mleka i cukru pudru w odpowiednich proporcjach, im więcej mleka tym lukier rzadszy. 

Koniecznie wypróbujcie ten sprawdzony przepis i modyfikujcie go według uznania waszego podniebienia - smacznego! 

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić chrupiące rogaliki migdałowe przypisano następujące tagi:

słodycze domowe wypieki domowe ciasteczka coś słodkiego na szybko rogaliki migdałowe łatwe ciastka

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić chrupiące rogaliki migdałowe skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...