Każdemu kiedyś przychodzi ochota na coś słodkiego, ale kiedy zaglądamy do szafki ze słodyczami to z zawodem ją zamykamy bo okazuje się, że od ostatniego zaglądnięcia nic się nie zmieniło. Może czasem znajdziemy jakąś zapomnianą czekoladę, ale czy nie lepiej wykorzystać ją do jakiegoś wyższego celu niż od razu zjadać? Można przecież z łatwością przygotować proste, pyszne i przede wszystkim słodkie ciastka pieguski z dużymi kawałkami czekolady. Takie domowe wypieki to na prawdę sama przyjemność, a i do pomocy można "zatrudnić" nasze małe pociechy czy rodzeństwo - będzie to na pewno mile spędzony czas, a owoce takiej pracy, a raczej ciasteczka, będą smakować jeszcze lepiej.
Do naszych ciastek potrzebne nam będzie tylko kilka łatwo dostępnych składników, a są to: mąka tortowa 510 g, 200 g masła, 200 g cukru, puszka masy krówkowej około 400 g oraz 3 tabliczki czekolady, smaki i proporcje mlecznych do gorzki zależne są od waszych upodobań, bo to przecież wam mają smakować ciasteczka.
Najbardziej żmudnym zadaniem będzie krojenie czekolady, ale uwierzcie że będzie warto. Kiedy już najgorsze będzie za nami to reszta pójdzie jak z płatka - wystarczy wymieszać wszystkie składniki oprócz czekolady, przy czym mąkę dodajemy po wcześniejszym wymieszaniu reszty składników. Następnie naszą masę mieszamy z czekoladą, a potem z masy układamy ciasteczka, które pieczemy w piekarniku.
Warto poeksperymentować z tym przepisem, a głównie z proporcjami czekolad oraz ich smakami, ale można też czekoladę całkowicie zastąpić jakimś innym składnikiem na przykład rodzynkami. Smacznego!