Domowe wypieki mogą być dużą frajdą, zwłaszcza, że nasze dzieła piekarnicze można komuś podarować. Ciasta i torty własnej roboty to coś, co naszym gościom smakuje najbardziej, również przez wysiłek, jaki musimy włożyć w ich wykonanie. Proste ciasto jakie można wykonać, np. dla miłośnika geografii lub ucznia, który właśnie zaczyna naukę w szkole, to szybkie ciasto globus. Przepis na ciasto globus jest bardzo prosty. To właściwie okrągły tort, który prezentuje się bardzo efektownie. Oczywiście bazę stanowi tu biszkopt wykonywany w kilku częściach, do których używa się foremek silikonowych, mniejszych i większych, a także owalnej formy na ciasto, która ma kształt salaterki. W końcu z dwóch takich forem trzeba złożyć później kulę ziemską. Zatem do przygotowania ciasta na biszkopt potrzebujemy: 3 szklanki mąki, 300 g miękkiego masła, a także żółtka i ubite białka. Ciasto piecze się w 170 stopniach przez godzinę. Cały trik polega na tym, że upieczone mniejsze babeczki wkłada się w te większe, które trafiają do pieca, a na koniec w największą półkulę. Do każdej babeczki dodaje się barwnik przez to po przekrojeniu ciasta ukażą się piękne kolory. Po upieczeniu trzeba sprawdzić czy biszkopt jest już gotowy najlepiej odkroić kawałek z góry i włożyć patyczek. Potem całość pokrywa się kremem na bazie bezy włoskiej z dodatkiem niebieskiego spożywczego barwnika. Ta baza to morza i oceany, na które nakłada się kontynenty, stworzone z maślanego kremu z dodatkiem zielonego barwnika spożywczego. Całość należy oczywiście włożyć do lodówki. Takie domowe wypieki sprawiają dużo satysfakcji.
https://www.facebook.com/Cojapiek%C4%99-1502615626708801/?fref=ts