Słodkie przekąski to dla wielu osób codzienna przyjemność. Stare przepisy mogą się okazać jednak nie tak bardzo smaczne jak kiedyś. Dlatego warto poznać nowy pomysł na deser. Co jest potrzebne do jego wykonania i jak to zrobić?
Ciasto z galaretką wymaga na spód: 5 białek jaj, 230 gramów cukru białego, 200 gramów wiórków kokosowych, łyżki mąki ziemniaczanej i łyżeczki proszku do pieczenia. Z tych składników możliwe jest uzyskanie spodu do ciasta tropikalna krówka, ale podobnego spodu wymagają zwykle także inne ciasta i torty. Niezbędne jest to, aby białka ubić na sztywną pianę, a resztę składników dodawać stopniowo i powoli. Całość należy przełożyć do formy i piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni. W tym czasie można przygotować galaretkę. Galaretkę należy rozpuścić w 500 ml wrzątku. Ten pomysł na deser przewiduje także położenie plastrów z ananasa, które również trzeba przygotować. Galaretkę należy pozostawić do przestudzenia, ale nie może ona całkowicie stężeć.
Po przestudzeniu i ostrożnym wyjęciu możliwe jest nakładanie masy. Masa krówkowa wymaga przygotowania: 600 ml śmietanki kremówki, 400 g masy kajmakowej, 2 łyżek cukru pudru, 3 łyżek żelatyny i 100 ml wrzątku. We wrzątku należy rozpuścić żelatynę. Śmietankę można ubić gdy będzie ona schłodzona, dlatego nie należy wyjmować jej wcześniej niż przed samym ubiciem. Pozostałe składniki dodaje się już w czasie gęstnienia śmietanki, nie zaś po jej ubiciu. Rozpuszczoną żelatynę należy dodawać na końcu, aby odpowiednio się schłodziła. Masa krówkowa jest gotowa do wylania na spód. Należy pozostawić ją do stężenia w lodówce. Potem należy rozłożyć ananasa i wylać galaretkę na całość. Takie wypieki są gotowe, gdy galaretka w lodówce w pełni stężeje.
Przepis tekstowy: http://magiakuchni.eu/przepisy/ciasta/ciastokrowkawtropikach.php