Jak zrobić ciasto Miodownik

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Ciasta i torty
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 19.12.2013 / 11:00
  • Odsłony: 18 258
  • Ocena: 5.00
  • Głosy: 1
  •  

Poradnik dodany przez:

Smaczne-Przepisy_TV

Przepis na miodownik, czyli przepis na ciasto które składa się z kilku warstw placków przełożonych masą i powidłami. Im więcej będziemy mieli warstw tym nasz miodownik będzie lepszy i będzie wyglądał bardziej efektownie. W tym przepisie na ciasto będziemy mieli 4 warstwy ale ambitniejsze osoby zachęcam do zrobienia sześciu warstw. 

Miodownik to trudny pomysł na ciasto i do tego przepis jest bardzo czasochłonny. Jednak kiedy masz czas na przygotowanie świąt, to takie ciasto na święta  będzie na pewno dużym zaskoczeniem i na pewno będzie wszystkim smakować. Tutaj nasze trudności i czas spędzony w kuchni będzie wynagrodzony. 

Przepisy na ciasta warstwowe można znaleźć prostsze, jednak na święta każdy chce aby każdy przepis a nawet przekąska były wyjątkowe dlatego przygotowania do świąt zajmują masę czasu. Oczywiście jeżeli wszystko chcemy zrobić sami. Zobaczcie jak wygląda przygotowanie takiego ciasta i jeżeli tak jak w przepisie będziecie używać amoniaku, to pamiętajcie że ma to być amoniak spożywczy

  • SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3 łyżeczki amoniaku spożywczego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Masa:
  • 3/4 kostki margaryny
  • 3 jajka
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • Cukier wanilinowy
  • 3.5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3.5 łyżki mąki pszennej
  • Powidła

Kategoria: Ciasta i desery > Ciasta i torty

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić ciasto Miodownik skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków