Jak zrobić ciasto na pierogi - 3 sprawdzone sposoby

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Pierogi i kluski
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 15.02.2018 / 18:17
  • Odsłony: 1 139
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

kejsza

Do poradnika jak zrobić ciasto na pierogi - 3 sprawdzone sposoby przypisano następujące tagi:

Pierogi i kluski to te dania kuchni polskiej, które lubią chyba wszyscy. Przepis na pierogi warto opanować samemu, to bowiem wyjątkowo niedrogie danie, które w dodatku można przygotować jako zapasy na „czarną godzinę”. Ugotowane pierogi i kluski można bowiem wygodnie zamrozić w niewielkich porcjach, w sam raz na okres, kiedy nie mamy czasu myśleć zbyt długo nad obiadem ani tym bardziej przygotowywać go zbyt długo. Odmrożone pierogi możemy odgrzać zagotowując wodę i wrzucając je do niej na moment lub po prostu odsmażając na patelni.
Ciasto na pierogi - przepis to trzy sprawdzone i wypróbowane wielokrotnie przepisy na pierogi, które pozwolą za każdym razem zrobić najlepsze ciasto na pierogi, które jednocześnie pozostanie elastyczne i na tyle wytrzymałe, aby można było w nich zmieścić odpowiednio dużą ilość farszu.
Pierwszy z prezentowanych przepisów na ciasto na pierogi to ciasto na maślance. Ciasto na pierogi w tym przepisie przygotowujemy przesiewając 3 i ½ szklanki mąki pszennej na blat, dodając dużą szczyptę soli. Następnie porcjami wlewamy około pół litra maślanki, tyle ile wchłonie mąka. Zagniatamy gładkie ciasto na pierogi pozostawiając je na 20 minut pod przykryciem.
Drugi przepis na najlepsze ciasto na pierogi wykorzystuje gorącą wodę. Podobnie, jak w poprzednim, do przesianej mąki w ilości 2 i ½ szklanki dolewamy szklankę gorącej wody i szybko mieszamy ciasto łyżką. Następnie zagniatamy je na gładko i zostawiamy je do odpoczęcia pod ściereczką. Aby ciasto na pierogi nie wysychało w trakcie ich lepienia, zostawmy je pod lekko wilgotną ściereczką.
W ostatnim przepisie na ciasto na pierogi dodajemy do mąki 3 łyżki miękkiego masła, a następnie ¾ szklanki ciepłej wody i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto.

Kategoria: Pierogi i kluski

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić ciasto na pierogi - 3 sprawdzone sposoby skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków