Jak zrobić ciekawe śniadanie - Szakszuka

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Ser i nabiał
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 22.03.2018 / 14:09
  • Odsłony: 1 462
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

Zenderos

Do poradnika jak zrobić ciekawe śniadanie - szakszuka przypisano następujące tagi:

Co zjeść na śniadanie? To pytanie dla wszystkich, którzy chcą się zdrowo odżywiać i zachować zasady zrównoważonej diety. Śniadanie jest bowiem najważniejszym posiłkiem dnia, dodającym nam energii na pozostałe godziny i umożliwiającym zbilansowane żywienie. Ser i nabiał to jeden z najlepszych pomysłów na śniadanie, dostarczają bowiem naszemu organizmowi niezbędnego białka, a jednocześnie nie zawierają zbyt wiele kalorii – polecane są więc wszystkim, którzy pragną zrzucić kilka kilogram przed nadchodząca wiosną.
Szakszuka na śniadanie to idealny sposób na urozmaicenie sposobu podawania jajka. Smaczna, pożywna i wyjątkowo prosta w przygotowaniu szakszuka jest jednocześnie efektownym daniem, którym możemy zachwycić ukochaną osobę o poranku i dostarczyć wyjątkowo cennych witamin oraz minerałów, dodając sobie energii na samym początku dnia. Przepis na szakszukę pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu, choć danie to ze względu na sadzone jajka mogłoby równie dobrze powstać w Polsce. Sama nazwa, szakszuka, oznacza „wielki bałagan”, bo faktycznie jajka wymieszane z pomidorami mogą stanowić na talerzu nieco chaosu. To jednak wyjątkowo smaczne i pożywne danie, które można przygotować nie tylko na śniadanie, ale też ciepłą kolację.
Aby przygotować smaczną szakszukę, należy użyć pomidorów sparzonych ze skórki lub pomidorów z puszki poza sezonem. Na patelni podsmażamy pokrojone wcześniej drobno cebulę i czosnek do momentu aż się zeszklą. Następnie wrzucamy na patelnię pomidory, doprawiamy do smaku solą, chili, oregano, bazylią lub innymi ulubionymi ziołami i smażymy do 15 minut, aż zredukujemy sos pomidorowy. W podsmażonych pomidorach należy następnie zrobić niewielkie zagłębienia, w które wbijamy jajka. Patelnię przykrywamy i czekamy około 3-4 minut, aż jajka się zetną. Szakszuka gotowa!

SUB: https://www.youtube.com/channel/UCrt2--oRLLqPdRrQ9RtIh7Q

Kategoria: Ser i nabiał

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić ciekawe śniadanie - Szakszuka skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków