Bardzo łatwy sposób na to aby samodzielnie przygotować dekorację z czekolady. Do wykonania czekoladowych listków nie potrzebujesz tak naprawdę żadnych umiejętności plastycznych ani tez nie potrzebujesz nie wiadomo ile czasu na takie czekoladowe dekoracje. W sumie to wystarczy przestrzegać dwóch zasad:
Po pierwsze - wybierajcie liście takie w miarę sztywne, zdrowe o wyraźnych żyłkach. W poradniku są liście mięty ale można wykorzystać inne liście jak np. liście liście róży, cytryny czy też wiśni. No i najlepiej aby takie liście miały ogonek. Dzięki niemu łatwiej będzie ściągnąć liścia z czekolady.
Po drugie - warstwa nakładanej czekolady musi być dosyć gruba. W końcu nie chcemy aby przy ściąganiu liścia czekolada się nie złamała.
Tak przygotowane czekoladowe listki możesz wykorzystać np. do dekoracji tortów, ciast czy też deserów lub lodów. Wyglądają one bardzo ładnie no i ... są zrobione z czekolady, więc są pyszne i zdecydowanie lepsze od przesłodzonych, lukrowanych liści do dekoracji.