Naleśniki to ulubione danie nie tylko dzieci. Są zaskakująco wszechstronne, można podawać je na różne sposoby – to sycący obiad lub pomysł na deser, można jeść na ciepło i na zimno, dodać do ciasta różne dodatki. Idealnie na śniadanie są naleśniki i omlety, te drugie bardziej puszyste, pierwsze cieniutkie i delikatne.
W sieci można znaleźć różne przepisy na potrawy, które zasmakują dzieciom. W tej roli znakomicie sprawdzą się właśnie naleśniki czekoladowe z sosem kajmakowym, chrupiącym nadzieniem, odrobiną bitej śmietanki i dekoracjami z karmelu. To pomysł na obiad dla niejadka albo na deser, który będzie towarzyszył np. lekkim warzywnym potrawom obiadowym. Pokrojone w niewielkie roladki naleśniki to prosta i smaczna przekąska na przyjęcie czy niezobowiązujące spotkanie. Te w wersji czekoladowej smakują i pachną składnikiem, którego nie sposób nie lubić. Jeśli raz wypróbujesz naleśniki na słodko w takiej wersji, trudno Ci będzie wrócić do zwykłego ciasta.
Pokazany na filmiku przepis możesz wykonać też po swojemu – użyj jako farszu tego, co akurat masz pod ręką, np. konfitury. Jeśli nie wyjdą Ci za pierwszym razem dekoracje z karmelu, użyj gotowych czekoladowych płatków, różnych kształtów ze śmietany itp. Zawijane ciasto z patelni podane z lodami to również znakomity pomysł na deser.
Próbuj, ucz się od profesjonalistów i twórz nowe połączenia smaków. Im więcej próbujesz, tym łatwiej przyjdą Ci własne eksperymenty. A jednocześnie tym bardziej efektowne będą dania, które przyrządzasz i dekorujesz w zaciszu domowej kuchni. Bo gotowanie, tak jak smaczne jedzenie, jest dla każdego.