Wielkanoc kojarzy się z pysznym jedzeniem. Potrawy świąteczne wcale nie muszą być trudne i skomplikowane. Warto przygotować jajka faszerowane. Są one bardzo pyszne i na pewno zachwycą naszych gości.
Przepis na zielone jajka wielkanocne nie jest czasochłonny. Gotujemy 6 jajek na twardo, które następnie przekrawamy na pół. Wyciągamy wszystkie żółtka i wsadzamy je do miski. Dodajemy łyżkę serka kremowego oraz posiekany ząbek czosnku.
Następnie wkładamy do miski liście szpinaku oraz rukolę. Całość solimy. Należy jednak pamiętać, żeby dosolić tylko do smaku. Kolejnym krokiem jest dodanie pieprzu, najlepiej smakuje taki bezpośrednio zmielony, gdyż ma intensywny aromat oraz smak. To już prawie wszystko. Wystarczy jeszcze dodać łyżkę majonezu. W przypadku osób zmagających się z wysokim poziomem cukru, najlepiej użyć majonezu bez dodatku cukru. Teraz wszystko dokładnie mieszamy, tworząc jednolity farsz i nakładamy po jednej łyżeczce do każdej połówki jajka. Warto również tak przygotowane faszerowane jajka przyozdobić. Tutaj sprawdzą się oliwki. Można użyć tych ze słoika. Najlepsze są w kolorze zielonym. Wystarczy tylko przekroić marynowaną oliwkę na pół i nałożyć ją na nasze jajka faszerowane. Warto zwrócić tutaj uwagę na wybór odpowiednich jaj. Najlepiej zakupić swojskie jaja, jeżeli jednak nie mamy do takich dostępu warto wybrać te od kur z wolnego wybiegu, które karmione są naturalną paszą, bez dodatku GMO.
Zatem jak można zauważyć przepisy na Wielkanoc wcale nie wymagają dużego talentu kulinarnego i doświadczenia, a są nie tylko pyszne, ale również doskonale się prezentują. Zatem do dzieła!