Masz dość banalnych obiadów, pierogi ci się przejadły, a na schabowe nie możesz już patrzeć? Ciężkie posiłki wywołują u ciebie bóle brzucha i niestrawność? Marzysz o czymś pysznym, ale nie masz czasu na długie stanie przy garach, chcesz by twoje posiłki były zdrowe, szybkie w przygotowaniu, to dania z ryżu i cukinii są właśnie dla ciebie.
Cukinia cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Jest warzywem mało kalorycznym, na 100 gram ma tylko 16 kalorii. Ma łagodny smak i jest lekkostrawna, bogata w mikroelmenty takie jak potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, K, PP i B1 oraz beta karoten.
Nie masz pomysłu co zrobić z cukinii? Możliwości jest naprawdę dużo. Świetnie pasuje do ryżu i makaronów. Dziś mamy dla Ciebie szybki przepis. Danie jest proste w przygotowaniu. Potrzebna nam będzie cukinia, jedno jajko, od 100 do 200 gram białego ryżu, parmezan, mozarella, suszone pomidory, oraz sól i pieprz. Na początku kroimy cukinię wzdłuż na cienkie plastry, które następnie obsmażamy na patelni bez tłuszczu, na brązowy kolor. Do ugotowanego ryżu wbijamy jedno jajko, dodajemy garść parmezanu, oraz sól, pieprz do smaku. Mieszamy składniki. Teraz potrzebna nam będzie blacha do babki, na boki układamy upieczone plastry cukinii. Następnie nakładamy ryż z jajkiem, parmezanem, posypujemy cukinią pokrojoną w kostkę oraz garścią mozzarelli i suszonymi pomidorami. Na wierzch układamy znowu plastry cukinii. Całość pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Przepis na cukinie jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale też obłędnie smakuje. Jeśli masz dosyć pospolitych obiadów, zaskocz swoich znajomych i przygotuj im coś o niebanalnym wyglądzie, na pewno odbierzesz same pochwały, a goście poproszą o dokładkę.
SUBSKRYBUJ: https://www.youtube.com/channel/UCrt2