Jak zrobić deser - prosta panna cotta z musem truskawkowym

Poradnik dodany przez: Zenderos
1888 0

Proste desery jak panna cotta pozwalają cieszyć się słodyczami, a jednocześnie nie spędzać dużo czasu nad ich przygotowaniem i wykorzystać do nich sezonowe owoce, w tym przypadku mus truskawkowyPanna cotta to deser pochodzący z Włoch, a jego urokliwa po włosku nazwa po polsku oznacza po prostu gotowaną śmietankę. Za ojczyznę regionalną panna cotty wskazuje się takie części Włoch, jak Emilia-Romania, Piemont oraz Toskania, gdzie tego typu desery
podaje się najczęściej jako zwieńczenie obiadu. Panna cotta składa się ze śmietanki gotowanej z żelatyną oraz z różnymi dodatkami, w zależności od upodobań, którą wlewa się do foremek na babeczki, a gdy ostygnie, przewraca formy do góry dnem i powstałą w ten sposób śmietankową babeczkę dekoruje według uznania – owocami lub musami owocowymi.
W powyższym filmie prezentujemy przepis na panna cottę podawaną z musem truskawkowym. To wyjątkowo szybkie i proste desery w wykonaniu, dzięki czemu nawet najbardziej leniwe łasuchy będą miały możliwość wykazania się w kuchni.
Pracę nad tym deserem zaczynamy od zagotowania wody. Do wrzątku wsypujemy następnie kilka łyżeczek żelatyny i mieszamy dokładnie, aż całkowicie się ona rozpuści. Odstawiamy następnie na pięć minut. Śmietankę kremówkę wlewamy do rondelka, dodajemy do niej mleko, cukier oraz cukier waniliowy lub ziarenka wyskrobane z wnętrza laski wanilii. Wszystko gotujemy mieszając i na samym końcu dodajemy likier irlandzki oraz wymieszaną wcześniej żelatynę. Zagotowaną śmietankę wlewamy do form i odstawiamy aby wystygła. Wstawiamy następnie na pięć godzin do lodówki i dolewamy do niej po tym czasie musu truskawkowego

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić deser - prosta panna cotta z musem truskawkowym przypisano następujące tagi:

deser desery mus truskawkowy panna cotta proste desery deser z truskawkami

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić deser - prosta panna cotta z musem truskawkowym skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...