Lubicie zupy? Jest wielu miłośników tego wyjątkowego dania. Największą popularnością cieszą się te, które są powyżne. Od teraz kiedy zadasz sobie pytanie "co na obiad?", możesz przygotować danie z wielką tradycją w naszym kraju. Pomysł na obiad już nigdy nie będzie taki prosty jak ten z naszego internetowego wideoporadnika zamieszczonego w poście. Żur to jedno z tradycyjnych polskich dań. Przepyszne danie przyrządza się na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej mającej charakterystyczny kwaśny smak. Żurek na zakwasie należy do jednych z najpyszniejszych dań ze względu na swój wyjątkowy smak. Żurek można podawać na kilka różnych sposobów, np. żurek z białą kiełbasą, żurek z wędzonym boczkiem, żurek z dodatkiem suszonych grzybów czy żurek z ogonem wieprzowym. Tą wyjątkową zupę można dodatkowo zabielać śmietaną lub mlekiem dla podkreślenia smaku. :)
Przepis od autora:
Mój żurek to spontaniczny obiad, nie miałam w domu zakwasu. Zakwas na żur kopiłam, jeśli już musimy kupić zakwas, proponuję zwrócić uwagę na skład.
Samo przygotowanie zupy jest bardzo proste.
Do wody wkładam białą kiełbasę. Na oleju (opcjonalnie maśle) podsmażam posiekane cebule i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli całość dodaję do garnka z kiełbasą. Kroję boczek i podsmażam. Do garnka wlewam zakwas, a kiedy boczek się wytopi całą zawartość przekładam do zupy. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem.
Gotuję na małym ogniu do połączenia się smaków.
Podaję z ziemniakami i jajkiem.
Smakuje przepysznie też z pajdą chleba.
music:
TITLE: Drive
ARTIST: NICOLAI HEIDLAS
https://soundcloud.com/nicolai-heidlas