Jak zrobić domową wędlinę - pieczeń z indyka z warzywami

Poradnik dodany przez: SkutecznieTv 05 Feb, 2011 - Drób
63572 5

Jasne, kolorowe, bo przetykane barwnymi warzywami plastry przepięknie pachnącej pieczeni z indyka... To nie tylko pyszna domowa wędlina, ale i danie obiadowe, bo taka pieczeń podana na ciepło smakuje wyśmienicie zarówno z pieczywem, jak i ziemniakami, ryżem czy kaszą oraz jakąś smaczną suróweczką. W wersji na zimno natomiast wciela się w rolę wędliny, i to całkiem niezłej, a przy okazji zdrowej i cieszącej oczy:) Dla mnie ważne, że prosta, smaczna i szybka w wykonaniu, no bo co to za filozofia pomieszać kilka składników, dodać przyprawy i wsunąć do piekarnika? Polecam z czystym sumieniem, i to nie tylko miłośnikom drobiu!

Składniki:

  • * 800 g indyka (ja: filet z indyka ale może to być także kurczak lub wołowina lub jakiekolwiek inne chude mięso)
  • * 1 cebula
  • * 8 sporych różyczek brokułu (świeży lub mrożony)
  • * 1/2 czerwonej papryki
  • * 1/2 żółtej papryki
  • * 3 solidne łyżki kaszy manny
  • * 2 całe jajka
  • * 1 płaska łyżka przyprawy chińskiej np. 5 smaków
  • * 1 solidna łyżka przyprawy do gyrosa
  • * 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • * 1 łyżeczka soli
  • * 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • * sos pomidorowy do posmarowania mięsa przed pieczeniem (można pominąć)

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić domową wędlinę - pieczeń z indyka z warzywami przypisano następujące tagi:

warzywa upiec domowa drób indyk warzywami indyka pieczeń wędlina wędlinę indycza

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić domową wędlinę - pieczeń z indyka z warzywami skomentowało 2 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...